sobota, 22 października 2011

Naleśniki z warzywami

Jesienny hit w moim domu. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej oraz zwykłej, pszennej z nadzieniem z duszonych warzyw.




Mieszam mąkę pszenną pełnoziarnistą ze zwykłą mąką pszenną (w stosunku 1:2). Dodaję sporo oleju, jajko, mleko i wodę (pół na pół), tak by uzyskać dość gęstą masę. Solę, dodaję startą gałkę muszkatołową.

Zmiksowane ciasto naleśnikowe odstawiam na jakieś pół godzinki.

W tym czasie przygotowuję farsz. Ścieram na tarce marchew i selera. Cukinię kroję w cieniutkie plasterki (dziś starłam na tarce). Cebulę kroję w drobną kostkę, kapustę pekińską w paseczki.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam jarzyny. Doprawiam kurkumą, imbirem, solą, pieprzem.

Naleśniki napełniam farszem, zapiekam. Podaję posypane startym serem.






2 komentarze:

strateg pisze...

Wyglądają fantastycznie, następnym razem też takie zrobie!

Beata pisze...

proste i pyszne, polecam:)