czwartek, 18 lipca 2013

Spaghetti z szynką wędzoną na zimno i suszonymi pomidorami

Mamy upał - ciężkie sosy niezbyt się sprawdzają na moim stole. Dlatego dziś makaron w lekkim, choć niezwykle aromatycznym towarzystwie.

Spaghetti z suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami, mozzarellą i szynką wędzoną na zimno. Posypane parmezanem, doprawione lubczykiem.


 






SKŁADNIKI:

Opakowanie spaghetti
2-3 ząbki czosnku
Słoik pomidorów suszonych 
Kilka kaparów
Filiżanka czarnych oliwek
Mała mozzarella
Opakowanie szynki schwarzwaldzkiej (całkiem niezłą można kupić w Lidlu) lub parmeńskiej
Parmezan 

WYKONANIE:

Wszystko robi się błyskawicznie. Makaron gotujemy al dente, przelewamy chłodną wodą.

Czosnek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy sporo oleju z ziołami, w którym zamoczone były wcześniej suszone pomidory. Wrzucamy czosnek, wydobywamy aromat na bardzo małym ogniu.

Kroimy szynkę. Wrzucamy ją na oliwę z czosnkiem.

Kroimy pomidory, kapary i oliwki. Gdy szynka lekko się obsmaży, wrzucamy je na patelnię.

Smażymy przez chwilę, starannie mieszając. Pamiętamy o bardzo małym ogniu pod patelnią.

Gdy sos jest gotowy, wrzucamy na patelnię pokrojoną mozzarellę i makaron. Dokładnie mieszamy.

Przed podaniem posypujemy parmezanem.

Jest pysznie!