Mamy upał - ciężkie sosy niezbyt się sprawdzają na moim stole. Dlatego dziś makaron w lekkim, choć niezwykle aromatycznym towarzystwie.
Spaghetti z suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami, mozzarellą i szynką wędzoną na zimno. Posypane parmezanem, doprawione lubczykiem.
SKŁADNIKI:
Opakowanie spaghetti
2-3 ząbki czosnku
Słoik pomidorów suszonych
Kilka kaparów
Filiżanka czarnych oliwek
Mała mozzarella
Opakowanie szynki schwarzwaldzkiej (całkiem niezłą można kupić w Lidlu) lub parmeńskiej
Parmezan
WYKONANIE:
Wszystko robi się błyskawicznie. Makaron gotujemy al dente, przelewamy chłodną wodą.
Czosnek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy sporo oleju z ziołami, w którym zamoczone były wcześniej suszone pomidory. Wrzucamy czosnek, wydobywamy aromat na bardzo małym ogniu.
Kroimy szynkę. Wrzucamy ją na oliwę z czosnkiem.
Kroimy pomidory, kapary i oliwki. Gdy szynka lekko się obsmaży, wrzucamy je na patelnię.
Smażymy przez chwilę, starannie mieszając. Pamiętamy o bardzo małym ogniu pod patelnią.
Gdy sos jest gotowy, wrzucamy na patelnię pokrojoną mozzarellę i makaron. Dokładnie mieszamy.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Jest pysznie!