piątek, 20 września 2013
Zapiekanka z ziemniaków i boczku
W chłodniejszy dzień - taki, jakich teraz będzie coraz więcej - sprawdzi się na obiad lub kolację prosta zapiekanka. Można o niej śmiało powiedzieć "chłopska", bo wśród składników nie znajdziemy żadnych wyszukanych produktów. Ot, ziemniaki, ogórki kiszone i boczek. Siermiężnie? Niekoniecznie. Dobrze doprawiona zapiekanka posmakuje nawet wybrednym podniebieniom.
Składniki:
6 dużych ziemniaków
3 ugotowane na twardo jajka
2 duże ogórki kiszone
6 plastrów wędzonego boczku (może być też dobra, na przykład podsuszana kiełbasa)
2 marchewki
tymianek
rozmaryn
czerwona papryka w proszku
sól
pieprz
śmietana
koncentrat pomidorowy
Do naczynia żaroodpornego wlewam trochę oleju. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry, układam je na dnie naczynia. Posypuję tymiankiem i pieprzem. Przygotowuję sos - mieszam filiżankę śmietany z 3 łyżeczkami czerwonej papryki w proszku i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Polewam sosem ziemniaki.
Boczek kroję w plastry, smażę, aż zrobi się chrupki. Układam z niego warstwę na ziemniakach. Kolejno nakładam pokrojone jajka i ogórki kiszone, potem podduszoną na maśle marchewkę. Na koniec daję resztę ziemniaków i znów posypuję ziołami oraz zalewam resztą sosu.
Zapiekam przez 1/2 godziny w piekarniku, w temp. ok. 150 stopni.
Przed podaniem całość można wymieszać. Zwłaszcza wtedy, gdy śmietana jest bardzo gęsta i sos nie przeniknął do całej zapiekanki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz