niedziela, 29 lipca 2012

Sałata rzymska duszona z czosnkiem i cytryną

Bogactwo sałat jest nieprzebrane - sama bardzo chętnie z niego korzystam. Sałata maślana, lodowa, czerwona, postrzępiona sałata i rzymska - duża, o dość grubych liściach.

Tę ostatnią przygotowałam niedawno według przepisu, który kiedyś podał Robert Makłowicz. Było to już dobrych parę lat temu, ale przepis zapamiętałam, bo jest banalnie prosty, a sałata zrobiona w ten sposób smakuje wyśmienicie.

Aby przygotować taki dodatek do drugiego dania, trzeba oberwać liście sałaty rzymskiej i dokładnie je umyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego 2 wyciśnięte ząbki czosnku.

Następnie liście sałaty układamy na patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Sałatę można również przyprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Liście dusimy pod przykryciem odwracając je po pewnym czasie na drugą stronę.

Sałata szybko robi się wiotka, trzeba uważać, żeby jej nie spalić. Jest świetnym dodatkiem do mięs, ryżu czy makaronu.





Brak komentarzy: