niedziela, 22 stycznia 2012

Naleśniki z mąki gryczanej z serem i żurawiną

Z mąki gryczanej wychodzą rewelacyjne bliny. Ale można też użyć jej podczas smażenia naleśników. Ja mieszam ją z mąką pszenną w stosunku 1/3 mąki gryczanej i 2/3 mąki pszennej. Naleśniki mają zupełnie inny smak, niż te z samej mąki pszennej. Są chrupkie, w smaku rewelacyjne. O wiele bardziej smakują mi niż te "normalne".







A oto przepis:

* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mąki gryczanej
* 1 jajko
* szklanka mleka, potem masę uzupełniam wodą mineralną - ilość na wyczucie, tak by masa była lejąca, ale niezbyt rzadka
* kilka łyżek oleju rzepakowego
* sól, odrobina cukru

Nadzienie

* 40 dkg białego sera
* śmietana
* cukier trzcinowy
* suszone żurawiny

Do głębokiej plastikowej miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, mleko, olej i wodę - najpierw trochę, potem, gdy zacznę wyrabiać masę mikserem, więcej. Masa ma się łatwo lać, nie może jednak być zbyt wodnista.

Gotowe ciasto na naleśniki odstawiam na ok. pół godziny.

Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewam olej (można smażyć na smalcu), wlewam małe porcje ciasta i smażę naleśniki.

W międzyczasie mieszam ser ze śmietaną, sparzam żurawinę i dodaję ją do masy razem z kilkoma łyżeczkami cukru.

Przekładam naleśniki masą, po czym zapiekam je przez chwilę na patelni.

Podaję ze słodką śmietaną.

Smacznego!











Brak komentarzy: