Bez śmietany, bez mąki. Bez kości i mięsa. Wegetariańska. Mocna, rozgrzewająca.
Potrzebujemy
Dużo jarzyn:
3-4 marchewki
2 pietruszki
1/3 dużego selera
gałązkę selera naciowego
3-4 cebule (opalone na ogniu)
kawałek pora
olej - około 6 łyżek, 2 łyżki masła
dobry koncentrat pomidorowy (ja zawsze kupuję Pudliszki w kilogramowym słoju)
Dużo ziół:
Bazylia
Papryka słodka
Papryka ostra
Lubczyk
Tymianek
Rozmaryn
Pieprz ziołowy
Pieprz kolory
Imbir
Najpierw gotuję mocny wywar - do skrojonych warzyw dodaję olej i masło, dzięki którym wszystko, co trzeba, przechodzi do wywaru i w nim się rozpuszcza. Wywar gotuję na bardzo małym ogniu około 2 godzin. Po takim czasie wywar jest esencjonalny, warzywa wygotowane. Przecedzam bulion.
W misce mieszam koncentrat pomidorowy z ziołami. Solę. Dodaję trochę gorącego bulionu, mieszam i łączę z wywarem.
Doprawiam sola i cukrem.
Najczęściej podaję z grubymi kluskami. Zupa jest też świetna z łazankami naleśnikowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz