Zaczął się okres, który lubię najbardziej. Idąc do sklepu nie jestem zmuszona stawać na głowie, by wyszukać na półkach jakąś sensowną zieleninę. Zaczyna się obfitość dóbr wszelakich - kolczaste ogórki, duże, pachnące pomidory, koper, pęki szczypioru i młoda cebulka.
Są już młode ziemniaki (choć jeszcze nie polskie) i wspaniała ponad wszystko kapusta.
Z tej ostatniej zrobiłam kilka dni temu prosty, szybki i niewiarygodnie smaczny obiad.
Przygotowałam wiosenną zupę z kapusty i duszoną kapustę z papryką i pomidorami.
A oto przepisy, krótko i zwięźle:
WIOSENNA ZUPA ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY
Składniki:
- warzywa na aromatyczny wywar: 3 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek selera, pęd selera naciowego, kawałek pora
- pół kapusty
- 4 ziemniaki
- pomidor
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kmin rzymski, pieprz, majeranek, słodka papryka, chili
- koncentrat pomidorowy
Gotuję wywar, do jarzyn dodaję łyżkę masła lub trochę oleju roślinnego. Gdy warzywa są porządnie wygotowane, przecedzam wywar. Ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam do wywaru, kapustę szatkuję. Czekam, aż ziemniaki będą niemal całkiem miękkie. Na koniec wrzucam kapustę, pokrojonego w kostkę pomidora i porządnie doprawiam zupę ziołami - jeśli tego nie zrobicie, zupa będzie mdła i bez smaku, bo pierwsza kapusta nie jest zbyt aromatyczna. Dużo pieprzu, papryki, kminek i kmin rzymski (ten jest nieoceniony), majeranek, trochę ostrej papryczki. Na koniec do zupy dodaję 2-3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego.
A teraz kapusta duszona.
KAPUSTA DUSZONA Z PAPRYKĄ I POMIDORAMI
Składniki:
- główka kapusty
- pęto dobrej, niedosmaczanej chemią kiełbasy lub chudego boczku
- papryka
- duży pomidor
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cayenne
- koncentrat pomidorowy
Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaję czosnek w ząbkach, wszystko obsmażam. Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kapustę szatkuję, wrzucam na patelnię, przez chwilę mieszam.
Potem całość przekładam do dużego garnka, w którym kapusta z mięsem będzie się dusić. Zalewam kapustę filiżanką wywaru. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę.
Duszę wszystko na bardzo małym ogniu przez dobre pół godziny. W trakcie doprawiam solą, pieprzem i wszystkimi podanymi wyżej przyprawami.
W zależności od upodobań kapustę można albo wydusić totalnie, tak by była mięciusieńka i rozpływała się w ustach, albo zostawić bardzo lekko chrupiącą, ale nie na wpół surową.
Na koniec odrobina koncentratu pomidorowego i korekta smaku według upodobań - można dodać więcej cayenne, potrawa będzie ostrzejsza w smaku.
1 komentarz:
Świetne przepisy! I takie fit :) też uwielbiam okres wiosenno-letni, kiedy mamy pod dostatkiem warzyw i owoców. Zazdroszczę Włochom, którzy mają takie dobra natury na codzień!
Prześlij komentarz