Moja rodzina uwielbia owoce morza. Najchętniej jemy je przygotowane w sosie - z makaronem albo ryżem. Świetnie smakują w sosie pomidorowym z dużą ilością kopru. Przyrządzam je tak, że są idealnie miękkie, nie mają żadnego posmaku, są kruche i pyszne.
Spaghetti z krewetkami robi się dość szybko. Składniki - takie jak na każdy sos pomidorowy. Do tego około 30 dkg mrożonych krewetek. Najlepiej dużych, królewskich, choć małe, koktajlowe również się nadają. Zaczynamy od produktów.
Zamrożone krewetki wrzucam na wrzątek - blanszuję je przez 2-3 minuty. Wodę wylewam owoce morza odcedzam na sitko. Z dużych krewetek zdejmuję pancerzyk - zsuwa się bardzo łatwo, nie trzeba odrywać go razem z mięsem.
Cebulę kroję w kostkę. Wrzucam na oliwę lub olej, dodaję kilka ząbków czosnku oraz trochę papryki. Mieszam wszystko, lekko rumienię. Potem dodaję całą puszkę pomidorów bez skórki. Latem używam świeżych warzyw - wtedy parzę je, obieram ze skóry i kroję do sosu.
RADA
Zimą świetnie się sprawdzają pomidory z puszki. Do sosu dolewam wywar jarzynowy, ewentualnie wodę. Przykrywam patelnię i duszę warzywa około 10 minut.
Na koniec dodaję krewetki, dwie łyżki kwaśnego koncentratu pomidorowego i przyprawy.
Całość mieszam, przykrywam patelnię. Zblanszowane krewetki nie mogą się dusić zbyt długo, bo zrobią się twarde. Wystarczy im dosłownie 6-7 minut.
Gotowy sos tuz przed podaniem posypuję dużą ilością koperku. Polewam nim makaron - można też wymieszać makaron z sosem w garnku lub na patelni. Posypuję serem, jeszcze odrobina zieleniny i voila! Spaghetti gotowe - rodzina szczęśliwa, obiad pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz