Wczoraj pisałam o łososiu, którego podałam z surówką z cykorii, jabłka i orzechów. Dziś przepis na ten prosty i zdrowy dodatek do drugiego dania, a także garść informacji na temat wyśmienitego oleju z orzecha włoskiego.
W moim domu regularnie pojawiają się różne eksperymentalne oleje. Zawsze musi być oliwa z oliwek, zawsze olej lniany. Rzepakowy to oczywiście podstawa. Od czasu do czasu fundujemy sobie także różne ciekawostki. Po wczorajszym zakupie wiem, że olej z orzechów na stałe zagości w mojej kuchni.
Olej ten jest nieprzeceniony - zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Ma w składzie witaminę B6 i fosfor, które pobudzają umysł, pomagają się skoncentrować. Olej ten zawiera również witaminę E - ta świetnie wpływa na skórę. Co jeszcze? W ulotce wyczytałam kwas elagowy, który unieszkodliwia komórki rakowe. Olej z orzecha włoskiego działa przeciwgrzybiczo, sprzyja walce z pasożytami. Ma działanie ściągające na błony śluzowe, działa przeciwzapalnie, przeciwkrwotocznie. Odtruwa, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi.
Poza tym ma niesamowity smak. Po prostu kwintesencja orzecha! Cud miód i orzeszki:)
Pijemy go łyżeczkami, dodaję ten przysmak do sałatek i surówek. Między innymi do tej:
SURÓWKA Z CYKORII, JABŁKA I ORZECHÓW WŁOSKICH
3 cykorie
1 jabłko
5-6 orzechów (może być nawet więcej)
pół cebuli
sok z cytryny
dobra musztarda
miód
sól
pieprz
olej rzepakowy
olej z orzecha włoskiego
Cykorie myję, każdą kroję w poprzek, a potem w cienkie paseczki. Można usunąć "głąb", który jest gorzki, jak zostawiam, w domu wszyscy lubią ten smak. Jabłko myję, ścieram na grubej tarce. Cebulę kroję drobniutko, zasypuję solą, żeby złagodniała. Orzechy obieram, siekam na grube kawałki.
Sos:
Mieszam olej rzepakowy z olejem z orzechów, dodaję łyżeczkę miodu, sporo soku z cytryny (cykoria ciemnieje, cytryna ja rozjaśni). Mieszam z odrobiną musztardy, solą i pieprzem.
Cykorię, orzechy, jabłko i cebulę mieszam, dodaję sos.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz