poniedziałek, 20 lutego 2012

Ryba zapiekana w pomidorach z czosnkiem

To jedna z moich ulubionych potraw z ryby. Do jej przyrządzenia najlepiej sprawdzają się miruna, morszczuk czy mintaj w formie dobrych płatów. Mogę z czystym sumieniem polecić morszczuka sprzedawanego w Biedronce - po rozmrożeniu ryba nie pływa w wodzie, jest mrożona w minimalnej ilości glazury, zachowuje smak, nie rozpada się po usmażeniu czy upieczeniu.






A teraz przepis na rybę zapiekaną w pomidorach.

PRZEPIS

* filety z morszczuka, mintaja lub miruny (1 paczka)
* 2 świeże pomidory albo pół puszki krojonych pomidorów w sosie
* cytryna
* pieprz, sól, bazylia, lubczyk
* 4 ząbki czosnku
* żółty ser do posypania
* olej, masło

Ryby rozmrażam powoli na talerzu, obficie skrapiam cytryną, solę i pieprzę. Gdy rozmarzną, układam w naczyniu, posypuję ziołami, nacieram czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Dodaję odrobinę oleju i trochę wiórek masła.

Obkładam pomidorami, posypuję serem (dziś zrobiłam odwrotnie, najpierw zaaplikowałam ser, nie miałam więc skorupki serowej, tylko ciągnący się ser w pomidorach, również smaczny:)

Zapiekam przez 20-25 na małym ogniu w piekarniku, bez przykrywania naczynia.





1 komentarz:

Skelita Calaveras pisze...

Właśnie robię...jednak bez masła bo zwyczajnie nie lubię:)