piątek, 8 kwietnia 2011

Sałatka z cykorii i selera naciowego

Gonitwa - tak najkrócej można ująć teraz mój czas. Pędzę przez kolejne dni, pracy nie ubywa, a czasu coraz mniej! Szykuję się do napisania mądrego posta na temat organizacji czasu - na razie układam wszystko w głowie i... szukam czasu, by pisać o czasie:)

A w międzyczasie (heh!) w pośpiechu szykuję posiłki. Nie mam teraz w ogóle głowy do kombinowania, szukania, eksperymentowania.

Dziś więc prosty i szybki przepis na zdrową sałatkę dla zabieganych. Można ją podać do drugiego dania, a także do kolacji. Jest soczysta, więc świetnie pasuje do pieczystego, które z reguły bywa "zatykające". Można ją także jeść z ryżem - na przykład doprawionym kurkumą, ziarnami słonecznika, dyni i lnu.



PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CYKORII I SELERA NACIOWEGO

2 cykorie
3 pędy selera
1 czerwona papryka
pół cebuli
natka pietruszki
sól
pieprz
cytryna
lubczyk, może być bazylia
miód
oliwa
olej
łyżeczka musztardy

opcjonalnie można dodać kukurydzę albo pomidora



Cykorię myję, można wyciąć najbardziej gorzkie środki, szybko kropię sokiem z cytryny (ciemnieje). Umytego selera kroję w małe kawałki, tak samo paprykę. Drobno posiekaną cebulę zasypuję solą. Robię sos (oliwa lub olej+łyżeczka miodu+łyżeczka musztardy+sól+pieprz+sok z połówki cytryny+przyprawy). Wszystko mieszam, polewam sosem, dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Gotowe. Soczyste, pełne witamin, smaczne i kolorowe.

Brak komentarzy: