czwartek, 8 grudnia 2011

Łazanki z kiszoną kapustą

Podobno każdy wynosi z domu jakiś przepis łazanek. Jedni robią je z mielonym mięsem, inni z kiełbasą. Są przepisy na łazanki jarskie - i takie ja jadłam w domu. Dziś jednak, na prośbę córki, która lubi mięsko :) przygotowałam łazanki z kiszoną i kiełbasą.

Danie jest szybkie, jeśli nie liczymy czasu, w jakim gotuje się kapusta. Warto jest więc wcześniej ją ugotować - po powrocie z pracy kapustę tylko podgrzewamy i mamy ją gotową do użycia. Wtedy łazanki powstają w dosłownie 20 minut.

PRZEPIS NA ŁAZANKI Z KISZONEJ KAPUSTY

- Pół kilograma dobrej, świeżej kiszonej kapusty
- Pół opakowania łazanek
(można oczywiście samodzielnie zagnieść ciasto i ugotować kluski, an to jednak potrzeba sporo czasu)
- Duża cebula
- Opcjonalnie 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego (np. z szynki) lub indyczego (np. z udźca), jeśli nie macie mięsa, możecie - tak jak ja dzisiaj dodać nieco pokrojonej w kostkę kiełbasy. Niektórzy dodają też pokrojone pieczarki.
- Przyprawy: kminek, cząber, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, cukier


Kapustę kroję, gotuję z liściem laurowym, kminkiem, zielem angielskim. Oddzielnie gotuję łazanki, pilnuję, żeby się nie rozgotowały.

Na patelni podsmażam pokrojoną cebulę z mięsem. Ugotowaną kapustę wrzucam na patelnię. Dodaję resztę przypraw, dużo pieprzu. Przykrywam, duszę chwilę bez łazanek. Na koniec wrzucam kluski, dokładnie mieszam. Jeszcze chwilę podsmażam.



Brak komentarzy: