piątek, 20 maja 2011

Młoda kapusta na stole

Zaczął się okres, który lubię najbardziej. Idąc do sklepu nie jestem zmuszona stawać na głowie, by wyszukać na półkach jakąś sensowną zieleninę. Zaczyna się obfitość dóbr wszelakich - kolczaste ogórki, duże, pachnące pomidory, koper, pęki szczypioru i młoda cebulka.

Są już młode ziemniaki (choć jeszcze nie polskie) i wspaniała ponad wszystko kapusta.

Z tej ostatniej zrobiłam kilka dni temu prosty, szybki i niewiarygodnie smaczny obiad.



Przygotowałam wiosenną zupę z kapusty i duszoną kapustę z papryką i pomidorami.

A oto przepisy, krótko i zwięźle:

WIOSENNA ZUPA ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY

Składniki:
- warzywa na aromatyczny wywar: 3 marchewki, 2 cebule, pietruszka, kawałek selera, pęd selera naciowego, kawałek pora
- pół kapusty
- 4 ziemniaki
- pomidor
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kminek, kmin rzymski, pieprz, majeranek, słodka papryka, chili
- koncentrat pomidorowy

Gotuję wywar, do jarzyn dodaję łyżkę masła lub trochę oleju roślinnego. Gdy warzywa są porządnie wygotowane, przecedzam wywar. Ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam do wywaru, kapustę szatkuję. Czekam, aż ziemniaki będą niemal całkiem miękkie. Na koniec wrzucam kapustę, pokrojonego w kostkę pomidora i porządnie doprawiam zupę ziołami - jeśli tego nie zrobicie, zupa będzie mdła i bez smaku, bo pierwsza kapusta nie jest zbyt aromatyczna. Dużo pieprzu, papryki, kminek i kmin rzymski (ten jest nieoceniony), majeranek, trochę ostrej papryczki. Na koniec do zupy dodaję 2-3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego.




A teraz kapusta duszona.

KAPUSTA DUSZONA Z PAPRYKĄ I POMIDORAMI

Składniki:

- główka kapusty
- pęto dobrej, niedosmaczanej chemią kiełbasy lub chudego boczku
- papryka
- duży pomidor
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cząber,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cayenne
- koncentrat pomidorowy

Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaję czosnek w ząbkach, wszystko obsmażam. Dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kapustę szatkuję, wrzucam na patelnię, przez chwilę mieszam.
Potem całość przekładam do dużego garnka, w którym kapusta z mięsem będzie się dusić. Zalewam kapustę filiżanką wywaru. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i paprykę.
Duszę wszystko na bardzo małym ogniu przez dobre pół godziny. W trakcie doprawiam solą, pieprzem i wszystkimi podanymi wyżej przyprawami.
W zależności od upodobań kapustę można albo wydusić totalnie, tak by była mięciusieńka i rozpływała się w ustach, albo zostawić bardzo lekko chrupiącą, ale nie na wpół surową.
Na koniec odrobina koncentratu pomidorowego i korekta smaku według upodobań - można dodać więcej cayenne, potrawa będzie ostrzejsza w smaku.

1 komentarz:

Weronika z Młodej Pani Domu pisze...

Świetne przepisy! I takie fit :) też uwielbiam okres wiosenno-letni, kiedy mamy pod dostatkiem warzyw i owoców. Zazdroszczę Włochom, którzy mają takie dobra natury na codzień!